Tapahtumien muistiot

<< Palaa
11

Metsänhoitaja Esko Pakkanen piti hyvin valmistellun ja mielenkiintoisen esitelmän puutavaran uitosta. Kunnioittaen pitää ihmetellä hänen valtaisaa tietomääräänsä uitosta ja kaikesta siihen liittyvästä. Eikä asiantuntemus pysähtynyt vain Suomeen vaan myös Skandinavian ja Tšekin uitot tulivat esille esitelmässä.  

Hänen esityksensä tukeutui historiallisesti erittäin mielenkiintoisiin kuviin lähtien aina Egyptin ajoista puutavaran uiton kultakausien kautta päätyen ihan viime vuosien hiipuviin uittoihin. Esityksen myötä meille selvisi myös uittoterminologia ja niiden merkitykset, sumat, varppaukset, ponttuut, 1-, 2- ja 3-kertaiset puomit, näresiteet, erottelut, rännit ym. Nykyään tukkilaistaitoja esitellään monissa suosituissa kesätapahtumissa. Muutamia kuvia esitelmästä on nähtävissä tästä linkistä.

Jokainenhan meistä on nähnyt uitosta tehtyjä elokuvia ja näytelmiä sekä kuullut lauluja. Ne ovat mukavasti romantisoituja. Todellisuudessa uitto oli rohkeiden ja voimakkaiden miesten kausiluonteista työtä. Mukana oli toki naisiakin varsinkin erotteluissa.   

Puulla on ollut ja on edelleen tavattomana suuri merkitys maamme taloudelle. Maamme hyvinvointi ja vaurastuminen on alkujaan rakentunut puu- ja paperiteollisuudelle. Myöhemmin on rinnalle noussut muitakin teollisuuden aloja.

 

Marskinsalissa oli yhteensä 56 asiasta kiinnostunutta kuulijaa.

 

Sadanpäämies palkitsi esitelmöitsijän Henrik Meinanderin toimittamalla kirjalla Historian kosto: Suomen talvisota kehyksissään.

Teksti ja kuvat: Jorma Hautala

Metsänhoitaja Esko Pakkanen: Puutavaran uitto - suomalaista historiaa