Tapahtumien muistiot

<< Palaa
18

Ruutiukkoveli rehtori Juhani Manninen piti hyvän ja mielenkiintoisen esitelmän varsin laajasta aiheesta, olympialiikkeen historiasta ja omista kokemuksistaan. Hän sivusi hyvin lyhyesti Antiikin olympialaisia ja jätti talvikisat myös pienelle maininnalle keskittyen kesäkisoihin.

Hän aloitti kertomalla miten monilla eritavoilla Olympialipun symboliikkaa on tulkittu. On ajateltu viiden renkaan kuvaavan Antiikin olympialaisten viisipäiväisiä kisoja tai tuon ajan arvostetuinta lajia viisiottelua tai sitä, että urheilu kehittää viittä elämän tärkeää osa-aluetta tai että toisiinsa liittyvät renkaat kuvaavat ihmiskunnan yhtenäisyyttä. Nykyään niiden ajatellaan kuvaavan viittä maanosaa tai lipun kaikkien kuuden värin edustavat kaikkia maailman kansoja siten, että jokainen valtio löytää niistä ainakin yhden värin, joka on oman maan lipussa. Lisäksi urheilijat, jotka eivät voi syystä tai toisesta osallistua kisoihin oman lipun alla, voivat osallistua niihin Olympialipun alla.

Juhani Manninen on menestynyt yleisurheilija. Hänen ennätyksensä pituushypyssä on 768 cm ja 100 metrillä 10,8 s. Hän on voittanut useita Suomen ja Pohjoismaisten mestaruusmitaleja. Yksi merkittävimmistä saavutuksista oli edustaa Suomea Rooman olympialaisissa v.1960. Siellä hän oli pituushypyssä hienosti 16.

Hyvin valmistellussa ja selkeässä esitelmässään hän toi esille omia kokemuksiaan ja kertoi monista urheilukuuluisuuksista, joita oli kohdannut kilpakentillä ja joihin oli tutustunut urheilu-uransa aikana. Omakohtaisten kokemustensa kautta hän tunsi esittämänsä asiat erittäin hyvin. Esityksensä tukena hänellä oli paljon hyviä kuvia monista eri olympialaisista. Kuulija koki kuuntelevansa vankan kokemuksen ja tietämyksen omaamaa ja asiansa hallitsevaa esitelmöitsijää. Katso esitelmän kuvat tästä linkistä.

Esitelmä oli varsin ajankohtainen ajatellen tulevia Rion kesäolympialaisia. Tätä hän korosti jakamalla veikkauskupongit siitä, miten monta mitalia suomalaiset siellä voittavat. Syyskauden ensimmäisessä lounaskokouksessa sitten parhaiten arvanneet palkitaan.

 

Meitä oli Marskinsalissa yhteensä 35 urheilullista kuulijaa.

 

Juhani Manninen palkittiin Torsten Lindbergin ja Heikki Koivulan kirjalla Suinulan murhenäytelmä.


Kokouksen alussa onniteltiin ruutiukkoveli Harry Kronqvistiä, joka oli täyttänyt 80 v.

Teksti ja kuvat: Jorma Hautala

 

Rehtori Juhani Manninen: Olympialiikkeen historiaa