Tapahtumien muistiot

<< Palaa
25

Filosofian tohtori Olavi Urvas piti mielenkiintoisen esitelmän hyvin ajankohtaisesta aiheesta. Viime aikoinahan on lähes jokaisessa uutislähetyksessä käsitelty Ukrainaa ja siellä jo pitkään vallinnutta sotaisaa tilaa. 

Hän aloitti palauttamalla mieliimme Ukrainan historiaa aina 860-luvulta alkaen. Ortodoksinen uskonto tuli nykyisen Ukrainan alueelle 1000-luvulla. Venäjä ja Turkki sotivat siellä 11 sotaa vuosina 1500 – 1800. 1700-luvun lopulla Mustanmeren pohjoispuolelle muutti paljon venäläisiä. Vuonna 1919 Ukrainasta tuli osa Neuvostoliittoa. Ukraina itsenäistyi 1991 ja vuonna 1996 sen perustuslaissa vahvistettiin viralliseksi kieleksi pelkästään Ukrainan kieli, vaikka maassa oli runsaasti venäjänkielistä väestöä. Ukrainan hallituksessa on useita ulkomailta tulleita ministereitä.

Voi vain ihailla Olavi Urvaksen suurta ja tarkkaa tietomäärää sekä hänen vankkaa asiantuntemustaan Venäjästä ja Ukrainasta. Ukrainan nykytilanne pitää nähdä sen pitkän ja monivaiheisen historian valossa. Ukraina on ollut aina itäisen ja läntisen Euroopan rajamailla. Nyt on voimistunut pyrkimys länteen, jota ei idässä katsota hyvällä.

Urvaksen esitelmä oli hyvin valmisteltu ja hän esitti sen selkeästi ja johdonmukaisesti. Sitä oli helppo kuulijan seurata. Hänen näyttämänsä kuvat ja kartat tukivat hienolla tavalla hyvää esitystä. Katso kuvat tästä linkistä.

Meitä oli Marskinsalissa yhteensä 67 kuulijaa.

 

Esitelmöitsijä palkittiin Veikko Vehviläisen ja Jaakko Kempin kirjalla Jätetyt kodit, tuhotut sillat. Lapin sodan monta historiaa.

 

Kokouksen alussa onniteltiin ruutiukkoveli Kalevi Suomista 80-vuotispäivän johdosta.

Teksti ja kuvat: Jorma Hautala

 

Fil.tri Olavi Urvas: Ukrainan historiaa