Tapahtumien muistiot

<< Palaa
25

                                                                                                                                                                                          Professori Simo Vilkki toimi TAYS:n yleiskirurgian erikoislääkärinä vuodesta 1973, ortopedian ja traumatologian erikoislääkärinä vuodesta 1976 ja käsikirurgian eri-koislääkärinä vuodesta 1982 alkaen. Vuonna 1972 oli saatu Tampereen yliopistoon lääketieteellinen tiedekunta.

Vuonna 1979 tapahtui läpimurto sikäli, että tuolloin suoritettiin professorien Salonen ja Vilkki toimesta ensimmäinen raajojen osien kiinnittäminen. Vuonna 1982 tuolloinen Lääkintöhallitus hyväksyi käsikirurgian omana alanaan. Tavoitteena käsikirurgiassa on työ- ja toimintakyvyn palauttaminen. Mikroskoopit tarjo- avat 4-20 - kertaisen suurennosavun, jota tarvitaan yhdistettäessä

- hermoja
- valtimoita
- laskimoita ja
- imusuonia

Neljä kertaa suurentavat luupit ja mikro-ommelaineet käytössä kuin myös hennot, hiotut instrumentit. Yksi mikroliitos vaatii 8 – 10 ommelta. Veren hyytyminen on estettävä.

Amputoituneen raajanosan uudelleenkiinnitystä eli replantaatiota on tehty vuodesta 1977 alkaen. Tavoitteena on niin raajan pelastaminen kuin myös kehon kokonaisuuden palauttaminen.  Jo Elias Lönnroth lääkärinä mainitsi Kalevalassa käypiä periaatteita raajojen toimintaan ja yhdistämiseen liittyen.  Raajat säilyvät 12 – 24 tuntia ( sormet, peukalot ja irto-osat ). On vain muistettava oikea säilytys kuljetuksen aikana. Siis muovipussiin, pussi kiinni ja se termospulloon tai jääkuutioiseen astiaan.  Varottava siis osien kastumista.

Vuonna 1979 ensimmäisen kerran helikopteri nouti Utista lähtien Kuopiosta potilaan hakien hoitoon ( operaatioon ) tänne. Se oli siis helikopterisiirtojen alku.

Vuosina 1977 – 1983 tehtiin maassamme100 replantaatiota,
vuosina 1984 – 1989 tehtiin maassamme 100 replantaatiota lisää ja
vuosina 1990 – 2004 tehtiin maassamme 400 replantaatiota.

Päivystävä käsikirurginen keskus TAYS:ssa toimii periaatteella 24/7. Operaatioiden kokonaismäärästä ( replantaatioista ) tehtiin Tampereella vuosina 1998 – 2016 43 prosenttia ja loput Helsingissä sekä Oulussa Kuopion ja Turun osuuksien jäätyä hyvin vähäisiksi prosentuaalisesti. Kuriositeettina todettakoon, että kakkosvarvas korvaa useimmiten peukalon. Kävely onnistuu tasaisemmin tuolla tavoin kuin  jos otettaisiin ukkovarvas peukaloksi. Kaksi sormea voidaan korvata potilaan varpailla ( yksi varvas jalkaa kohden). Ruudin käsittely ja erinäiset sotatoimet aiheuttavat paljon vammoja.

Käsikirurgian erikoislääkärikoulutus alkoi meillä vuonna 1986. Käsikirurgiasta on tullut TAYS:n tavaramerkki.

Professori Simo Vilkki oli Sapporossa vuonna 1986 vierailulla ja sieltä tultiin myös TAYS:iin saamaan oppia vuonna 1988. Monista eri valtioista on käyty ottamassa täältä oppia ja esimerkiksi Balkanin sotatoimien seurauksena täällä hoidettiin valtion kustannuksella viisi kroatialaista haavoittunutta. Samoin professori Vilkki on ollut asiantuntijana aina Yhdysvaltoja myöden näissä vaativissa kirurgian alan operaatioissa.

Meillä on Tampereella erityinen käsikirurgian ja mikrokirurgian kulttuuri.