<< Takaisin

Kirkkoveneellä Virroilta Tampereelle

Klubin juhlasoutu

 17.-19.6.2011

Tampereen Suomalainen Klubi souti 120 juhlavuotensa kunniaksi 120 kilometrin matkan kirkkoveneellä Virroilta Tampereelle 17-19.6.2011. Runoilijan Tien nimellä tunnettu kaunis sisävesireitti antoi parastaan. Tässä tiivistelmä retken mittavasta kuvasarjasta.

 Virallinen lähtökuva ja .....  ....virallinen lähtötervehdys

– Juhlasoudulla me halusimme kertoa Tampereen Suomalaisen Klubin arvomaailmasta, suomalaisesta järvimaisemasta ja luonnon nautinnosta. Mikä on sen suomalaisempaa kuin soutaa kirkkovenettä suomalaisessa järvimaisemassa, suomalaisessa luonnossa, Sydän-Suomen kesässä. Hämäläiset esipolvet soutivat Pirkkalaan kirkonmenoihin kaukaa Virtain yläpuolelta Toisveden perukoilta. Sastamalan Pyhän Marian kirkossa oli omana aikanaan peräseinäjokelaisille oma penkki tässä kirkossa käyntiä varten. Ja matka tehtiin tätä samaista vesireittiä pitkin. Klubi kulkee esi-isiemme historiallisilla kirkkoteillä, toteaa retken isäntä, Klubin esimiesTimo Tulosmaa.

– Reitti Virroilta Tampereelle on ollut tärkeä reitti Pirkanmaalla ja erityisesti meille suomalaisuusihmisille. Reittiä on soudettu kirkkoon, siinä on liikuteltu kauppatavaraa ja myöhemmin puutavaraa. Nykyisessä palveluyhteiskunnassa sen merkitys elämysmatkailun lähteenä on jatkuvasti kasvanut. Runoilijan tie ei siis ole menettämässä merkitystään, vaan tuo merkitys elää ja muuttuu jatkuvasti, kuten suomalaisuudenkin, toteaa soutuun osallistunut Klubin johtokunnan varapuheenjohtaja Pasi-Heikki Rannisto.

Juhlasoutu starttasi Virtain satamasta perjantaina, 17. kesäkuuta klo 10.00. Aurinko helotti koko päivän ja järvi oli peilityyni. Matkaosuus Virtain ja Ruoveden välillä on jylhärantainen, saaristoinen, mutkitteleva, vaikuttava. Illalla kirkkovene rantautui Ruovedellä Tuuhosen kylällä sijaitsevan Ylä-Tuuhosen matkailutilan rantaan.

 Tarjanne-laiva tuli vastaan Tarjanneselällä.  Evästauko rantamaisemassa.
 Lauantaina tuli Klubin puheenjohtajakin (keskellä) mukaan.  Muroleen kanavalla oli melkein ahdasta.

 Ellen Thessleffin muistokivi Muroleen kanavalla.

 Paussi Rothin ja Spoofin muistomerkillä.

Lauantaina kirkkovene päätyi Kuruun Parkkuun kylän rantaan. Sunnuntaina soutu jatkui niin, että Tampereen Mustalahden satamaan saavuttiin illan suussa.   
   
        

          "Me teimme sen!". Kolmannen jakson soutajat Mustalahden satamassa.

Juhlasoudun vene oli Naakka-niminen 1+10 -paikkainen kirkkovene. Sen omistavat Klubin jäsenet Seppo Nyrjä, Heikki Rantala, Ossi Mattila ja Heikki Simola. Pari vuotta sitten valmistuneen veneen he rakensivat monivuotisena talkootyönä. Seppo Nyrjä toimi juhlasoudun yliperämiehenä.

Kuvat: Timo Tulosmaa, Ilkka Saarinen ja Heikki Rantala
Kooste: Markku Rauhalahti